HTML

Forgóajtó

Egy Ausztriában dolgozó magyar szállodaigazgató gondolatai szakmaibelieknek és szakmán kívülieknek. Kellemes itt tartózkodást kívánok!

Friss topikok

Magyar világ Ausztriában

2013.08.15. 22:54 szallodas

Baj van, Magyarországon, nagy baj. Mert az, hogy gyakorlatilag korlátlanul találok magyar munkaerőt Ausztriában, az baj. Nem olyat, aki már itt dolgozik, hanem olyat, aki még nem, de szeretne.

Napi 8-10 önéletrajzot kapok Magyarországról, pedig nem is hirdetek. Jönne mindenki. Képzettek és képzetlenek, nyelveket beszélők és nem beszélők, szakmabeliek és "kívülállók", friss diplomások és nyugdíjasok. Rendőrök, tanárok, könyvelők. Sok esetben csak annyit írnak: "mindegy mit, csak dolgoznék."

Amikor két évvel ezelőtt kijöttem a szállodába dolgozni, az alkalmazottaim nagyjából harmada volt magyar, és az is volt a szándékom, hogy ez az arány ne nőjjön. Végül is Ausztriában vagyunk és az osztrák szállodához az osztrák munkaerő is hozzátartozik. Ma a beosztottaim nyolcvan százaléka magyar. (Persze ennek a sztorinak van egy olyan oldala is, hogy miért nincs megfelelő osztrák munkaerő, de erről majd egy másik alkalommal.) És félreértés ne essék, a magyar dolgozók túlsúlyának kialakulásában nem játszik szerepet, hogy "magyar szálloda" vagyunk. A múltkoriban bementem a szomszéd kocsmába. Megszámoltam, 15 magyar iddogált benn, mindegyik itt dolgozik a faluban, de egyik se nálam. Ha ehhez hozzáveszem, hogy nálam dolgozik további húsz magyar, és vannak még jónéhányan, akik itt dolgoznak, de nem voltak ott a kocsmában, akkor legalább negyvenre teszem az itt dolgozó magyarok számát. Egy nagyjából ezres lélekszámú faluban, messze a magyar határtól.

Nyolc-tíz évvel ezelőtt a nyugati határhoz közeli szállodák (Sopron, Bük) panaszkodtak, hogy nem találnak munkaerőt, mert mindenki elmegy Ausztriába dolgozni. Öt évvel ezelőtt a balatoni szállodásoknál jelent meg ez a probléma. Amikor kijöttem, akkor már Budapesten húzódott ez a képzeletbeli "emigrációs határvonal". Ma meg már az ország egész területéről jönnek a jelentekezések, Békéscsabától Győrig. Miközben a magyar munkavállalók évtizedekig az immobilitásukról voltak ismertek, azaz Szegedről Pécsre nem mentek el egy jobb munka érdekében, addig most mintha áttört volna egy gát, és mindenki jönni akarna, aki él és mozog.

Beszélgettem, az egyik helyi szálloda osztrák tulajdonosával, hogy ő miként látja ezt a kérdést. Azt mondta, hogy szívesen dolgozik magyarokkal, mert jó a szakismeretük, nem keveslik a pénzt és nem nézik az órát, azaz egy kis túlóra nem okoz nekik gondot. Az egyetlen problémás pont a nyelvismeret, ami jellemzően nem túl magas. Így aztán már nála is, az ő klasszikus, osztrák családi szállodájában is az alkalmazottak negyede magyar. De van magyar csaknem az összes nagyobb szállodában, a kiskocsmában, a falu legnagyobb éttermében, és már a síliftet üzemeltető társaságnál is. És ami a legszebb: az osztrák munkaügyi hivataltól kapott önéletrajzok egy jelentős része is magyar.

A helyzet kialakulásához persze kellett az is, hogy Ausztriában visszaessen a vendéglátó szakma becsülete, és ezzel párhuzamosan jelentősen csökkenjen a helyi szakmai utánpótlás lehetősége. De nem lehet nem észrevenni a magyarok brutális túlsúlyát a jelentkezők között. Nem vicc és nem túlzás: 10 jelentkezőből legalább nyolc magyar, a fennmaradó rész oszlik el az osztrákok, németek és a többi káeurópai között. Hol vannak a csehek? A szlovákok? A románok, a bolgárok? Ők miért nem jelentkeznek?

Félelmetes belegondolni annak a hatásába, hogy ennyi munkaképes és dolgozni akaró nem Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban, Angliában és ki tudja hol termel és fogyaszt. És ne tévedjünk, jelen pillanatban az egy álomnak tűnik, hogy ezek az emberek kalandvágyból vannak itt, de majd hazamennek. A 19 alkalmazottamból egy van, aki azt mondta most nekem, hogy kitört rajta a honvágy, és lehet, hogy a szezon után már nem fog visszajönni Ausztriába. De ennél sokkal jellemzőbb egy felszolgálóm esete. Amikor elkezdett nálam dolgozni, egyből közölte, hogy arra az egy szezonra jött ki, de kisgyerekei vannak, családja van, a szezon után megy vissza Magyarországra es ott is fog újra elhelyezkedni. Na ez a felszolgáló most tölti a negyedik szezonját nálam. Az elképzelésein csak annyit változtatott, hogy kihozta a családját, és a gyerekei már itt járnak iskolába.


Quimby - Kivándorló blues. Természetesen támadták a srácokat a dal szövegéért. Amire ők úgy reagáltak, hogy külföldön élő magyarokkal folytatott beszélgetésekben elhangzottak alapján írták a dalt. Hogy tényleg így volt-e, azt persze nem tudom, de hogy ez abszolút reális, az tuti.

42 komment

Címkék: humánpolitika magyarok Ausztriában

A bejegyzés trackback címe:

https://forgoajto.blog.hu/api/trackback/id/tr455462640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pamuk 2013.08.16. 15:36:53

Azt mindenki tudja, ez az egész kelet-európai régió mennyire csúszik lefelé, amin belül magyarország zuhan a leggyorsabban. Olyan, mint aki egy csúszdára szállt, és szellemileg, anyagilag és tehetségekben is mindent kezd elfelejteni abból, valaha meddig kapaszkodott fel.
Persze ez a szellemi hanyatlás nagyon régen kezdődött, de ilyen mértékű soha nem volt, mint az utóbbi pár évben. Számomra az a legszörnyűbb, hogy ehhez a debilitáshoz kellő önbizalom is párosul, és nagyon sok magyar képes a szívcsakrából bermit levezetni.

Elgondolkodtam azon, egy időben Lichtenstein urai a cseh- és morvaországi birtokaikon élték le az életüket. Nem véletlenül, mert ők ott szerettek élni, és bizonyára az volt a jobb.
Akkor. Mekkorát fordult a világ...

room_101 2013.08.16. 15:57:46

Meg is mondta Orbán az egymillió új munkahelyet 2010-ben. Csak azt nem, hogy kiszervezi a munkahelyteremtést külföldre - mint ahogy az adószedést a bankokra, multikra.

apanna 2013.08.16. 16:00:16

@room_101: A magyarországi Tesco éves beszámolója szerint a nettó árbevétel 573,3 milliárd forint volt, s további 9,2 milliárd forint egyéb bevételt is realizált, vagyis összesen 582,5 milliárd forint. A társaság adózás előtti nyeresége 9,9 milliárd forint volt, aminek alapján összesen 162 millió forint társasági adót és különadót fizetett Magyarországon. A társasági adó és különadó mértéke 1,6 százalékos adószintnek felel meg.

Hogyan lehet ilyen alacsony szintű adót fizetni jövedelmező gazdálkodás mellett? Ennek több oka lehetséges. Az egyik, a cég adózásában talán a legfontosabb, hogy van egy svájci fióktelepe, mely a 2010-es pénzügyi évben 7410 millió forint nyereséget ért el, és külföldön 133 millió forint adót fizetett. Így az adóalap csökkenthető volt 7,4 milliárd forinttal. A másik nyilvánvaló oka az adóalap-csökkentésnek egy 3,1 milliárd forint összegű költségként a tárgyévre elhatárolt royalty (jogdíj), mely több mint 600 millió forint adómegtakarítást eredményezett.

Valójában a Tesco a magyar adóhatóság részére csak 57 millió forint társasági adót és 105 millió forint különadót fizetett.

Tényleg hatalmas a terhük.........

apanna 2013.08.16. 16:01:00

Naponta 9 Brit állampolgár lép le az országból a jobb élet reményében....

Brix 2013.08.16. 16:04:55

Nagyon komoly problémák vannak Magyarországon, olyanok, amelyek már túlmutatnak az egyre növekvő munkanélküliség problémáján. Sokáig Magyarország bocsájtotta ki legkevesebb munkavállalót a nyugati országokba, de a gazdasági világválság és az ezt követő Orbán-rendszer hatalmas kivándorlási hullámot indított el. Amellett, hogy közelében sem vagyunk a válság előtti munkahelyek számának, sőt, ez év elején még történelmi szintű munkanélküliséget mértek, a kormány teljesen tönkre vágta a munkanélküliségi ellátást is. Jelenleg 280 ezer ember nem részesül semmilyen ellátásban ami elég erős emigrációs nyomást jelent.
Ha a mélyebbre nézünk, az Alkotmány és a törvények tartalmi szintjére, akkor láthatjuk hogy a kormány minden intézkedése a kisember ellen irányul:
-szociális jogok kiiktatása az Alkotmányból
-új munka törvénykönyv
-egykulcsos adó
Rendkívüli mértékű kivándorlási nyomás van jelenleg Magyarországon, hiszen a munkanélküliség úgy maradt nagyon magas szinten, hogy közben már 500 ezer ember elhagyta az országot.
Ausztria népszerűsége sem véletlen, hiszen a legközelebb van Magyarországhoz és viszonylag sok állás van , az ország méretéhez képest. Ahogy hallottam, az sem ritka, hogy egyszerre 300 magyar is jelentkezik egy-egy pozícióra.
Sajnos, szégyenletes helyzetbe kerültek a magyar emberek, jelentős részben a politikai elit 23 éves országromboló tevékenysége miatt...

varkány 2013.08.16. 16:23:58

Milyen címre küldhetem az önéletrajzomat? :D

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.16. 16:27:56

@apanna: Khm, nem.

Tényleg van kivándorlás Nagy-Britanniából, egyrészt nyugdíjasok lépnek le Spanyolországba, mert ott aranyat és a picsányi brit állami nyugdíj is, nem is beszélve a személyes megtakarításokról.

A másik nagy elvándorló réteg a diplomások rétege, akik a 36.000+-os éves fizujuknál még többet kapnak más országokban, ha olyan a diplomájuk, ami éppen hiányszakma.

A "jobb élet" nagy lófaszt, az amúgy is jól kereső britek mennek el, még jobban keresni, meg kicsit talán zavarja őket ez a gazdagokat baszogató kultúra. Sajnos itt is van ilyen, igaz nem olyan durván és arcátlanul, mint Magyarországon.

determ 2013.08.16. 16:36:45

Van egy barátom. Kiment 5 éve Németországba dolgozni. Jó munkája volt itthon is, panaszra nem volt oka és kint sem él anyagilag számottevően jobban. (Ezzel a pénzt, mint motivációt szeretném kizárni.)
Eleinte gyakran hazajött, 1 év után gondolkodott, hogy vissza kellene költözni, lakást venni itthon.
Ma már egyáltalán nem akar visszaköltözni és mit mond erre mindig? Nem azért nem jönne, mert kint hirtelen milliárdos lenne, erről ott sincs szó. Hanem, mert Németországban nyugalom és kiszámíthatóság van... ez pedig itthon legkevésbé sincs...

lüke 2013.08.16. 16:52:18

@determ:
úgy van
nem kell kálváriát járni a szolgáltatóknál, a gyesért, a családi pórlékért, a bankszámláért
egyszerübb az élet,MO-n mindenki megbizhatatlan
(ezt gondolja az önkorm. a bank, az el, gáz, vízmüvek etc)
S egy példa: kb 5 éve 2 db szolar elemet szereltünk fel, ami a villanybojlert kiváltotta.Az el. mü felszólitott,hogy kevés áramot fogyasztunk- lopjuk- s jönnek ellenörizni az órákat.Válaszomban megírtam,más országban államilag támogatják ezt, nem csalóvá degradálnak

lavór 2013.08.16. 16:55:27

Ausztriában? Akár Ausztráliában is.
Azonban a magyar csak magyarnak köszönheti a sorsát.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.08.16. 17:00:55

@lüke: belőled már a magyargyűlület beszél .. hogy a tcsában lehet egy alapfokú orbánozásig eljutni abból, hogy az elmü a sok lopás miatt gyanakszik rád???

Dzsok 2013.08.16. 17:01:26

Magyarország egy kiszámíthatatlan ország, ahol maximum 2-3 hónapra lehet előre tervezni. A jogszabályok, adók, ígéretek, hazugságok folyamatosan változnak.

A közéletet teljesen átszövi a politikus maffia, ami mindenbe bele akar szólni és majd mindent megold helyettünk, mint a szocializmusban. A korrupció már régóta állami szintre emelkedett és egy jelentős haveri 'felső' ?tízezer? réteget tart el. A választókat tök hülyének nézik és gátlástalanul nyomják a demagóg hazugságaikat, amit az itthon maradtak jelentős része talán el is hisz.

Nekem is az a tapasztalatom, hogy a külföldön élő magyarok jó része soha nem fog visszajönni. Európa egyik legszegényebb, pesszimista, marakodó országánál nem nehéz jobbat, kiszámíthatóbbat, otthonosabbat, kevésbé korruptat találni. :(

lüke 2013.08.16. 17:25:18

@... zöld levelecske, ...:
1990 óta dolgozom Ausztriában (kórházi OA), nem tudom mi az alapfokú orbánozás,
ezt a levelet írta az elmü ,a merítés a minden napokból történt, szó szerint, s ki is jöttek megnézni az órákat
(a nagy kuplerájban ki is derült, hogy összekeverték a leolvasók az éjszakai és nappali órákat, de ez már egy másik téma)

varkány 2013.08.16. 17:25:57

@... zöld levelecske, ...:

Te már ott is orbánozást látsz, ahol ki sem ejtik a nevét? :D
Az, hogy az emberek hozzáállása egymáshoz Mo.-n katasztrófális, tény. Ezt Lüke egy példával is alátámasztotta. Hol van ebben a gond?

lüke 2013.08.16. 17:40:57

@varkány:
még felsö fokon se orbánozom(pedig oda el kell jutni)

szuperkrumpli 2013.08.16. 17:42:57

Ebből a szempontból remek ötlet, hogy a kormány az idegennyelvek közül a németet preferálná! A német, osztrák és svájci munkaerőpiac úgy fogja a fiataljainkat felszippantani, mint a pinty! Emiatt nem is szidom őket, hisz a jövő generációjával legalább jó fognak tenni és 10 év alatt összejöhet az 1 millió munkahely.......Nyugat Európában!

♔batyu♔ 2013.08.16. 18:07:18

Nem nagyon értem azt, hogy mi a gond abban, ha sokan kimennek. Inkább jó az, hogy Ausztria, Svájc, Németország van közel és nem csóró országok.

Nem halnak éhen, gyakorlatot, tapasztalatot szereznek, idegen nyelveket tanulnak, sőt támogatják a családot is. Túl sok ideig voltunk bezárkózva.

Az Orbánozóknak üzenem, hogy egy családtagom Gyurcsány idejében lépett le és bár én utálom Ferit, azért nem baszogathatom, mert kitört a válság, sőt azért sem, hogy Mo. "normális" üzeme sajnos kevesebb munkaerőt igényel.

10 év múlva természetes lesz, hogy szinte minden szakmában pár év külföld, ahogy sok nálunk gazdagabb országban is az.

biododírium 2013.08.16. 18:16:31

Írországban éltem évekig. 2009ben hazajöttem párommal. Itthon hitel nélkül volt lehetőségem nagyobb lakásra, amit odakint soha nem tudtam volna megvalósítani, még hitellel sem.
Családalapítás miatt jöttünk haza. Kint egy bérelt szobába vagy egy bérelt mini garzonba szüljön az asszony gyereket, ha szerencsésen itthon más a helyzet?
Ma már úgy gondolom, hogy talán jobb lett volna kint maradni. 2009ben még nem volt olyan súlyosan arcátlanul fennhéjázó, korrupt világ itthon a kormány miatt, mint most. Itthon semmi jövőképem. Fogalmam sincs, mit fogok csinálni pl 5 év múlva. Régebben ilyen gondolatok fel sem merültek bennem.
Arra gondoltam, lehet majd felhívom a régi főnököm (néha váltunk alap leveleket, mert egész jó "haverok" lettünk), hogy vissza lehetne e menni, bár ott sem olyan már az élet, mint 2009ig.

panic_button 2013.08.16. 18:17:08

én nem értem miért mennek el, jobban teljesítünk mint a hanyatló európa.

Laczi Bajszos 2013.08.16. 18:33:54

Magyarország jobban teljesít!
Lehet én vagyok a szar, de rosszabbul élek mint 3éve (ugyan annyi pénzből)!!!

Mr. Waszabi 2013.08.16. 18:57:26

Ez a poszt megerősíti azt a nemzetközi tapasztalatot, miszerint nem a magyar munkavállalókkal, azok képességeivel van a baj M.o-n, hanem sokkal inkább a gazdaságpolitikával, egyáltalán a politikával, amely a nemzetet egy üres országként képzeli el, emberek nélkül, ezért otrombán leszarja az emberek egyéni boldogulását, érvényesülését, amelynek révén az ország is növekedhetne. Ostoba elképzelés, hogy az államgépezet fogja kiszarni magából a jó országot, sikeres és hatékony gazdaságot, főleg, ha törekvései az előbbiek megfojtására irányulnak, nem pedig éltetésére, valamint ha tudjuk, hogy a közös lovat még senki nem üzemeltette itt hatékonyan, csak lestrapálta. Ezt a lestrapálást látjuk újfent megnyilvánulni.
Más szóval, a jelenkormánypártok nemzetképével, országképével van a probléma - a hiba nem a kisemberek, munkavállalók készülékében van. Mármint nem azokéban, akik közmunkából és a vele járó életszínvonalból képzelik a kánaánt megvalósítani. Fura ország ez a miénk. Az emberek egyik fele kapitalista lett 20 év alatt, ők képtelenek boldogulni egy neokommunista rezsim alatt, a másik felük pedig ennyi idő alatt sem nőtt ki a kommunizmusból, állambácsi kicsiny, de biztos ellátásában való bízásból - valódi teljesítményből való élés helyett.
Még az a szerencse, hogy a vasfüggönyt lebontották 23 éve, így ma van hová menni azoknak, akik nem bírják az itteni körülményeket, vagy nem akarnak ezekkel megalkudni.

dennisthemenace 2013.08.16. 19:06:43

@♔batyu♔: Jól vagy? Szerinted ki az a marha, aki visszamegy egy balkáni rendorállamba évek után?

kvadrillio 2013.08.16. 19:08:43

...hmmm....ez a válság egy biztos GÓCPONTBÓL INDULT EL ANNO.....SZÉTTERJEDNI AZ EGYMÁSRAHATÁSOK, TOVAGYŰRŰZÉSEK MIATT TUDOTT....
DE, EZT A TERJEDÉST, ANNAK IDEJÉT, HOSSZÚSÁGÁT MÁR ERŐSEN MANIPULÁLJÁK, GERJESZTIK PÉNZÜGYI TERÜLETEK........

...legerősebb károkat ott kellett volna okoznia, ahonnan elindult. Sajnos nem így történt, történik. Azok is megszívják, akiknek kirobbantásához, terjesztéséhez SEMMI KÖZÜK NINCS !

---nu..., itt...van a hiba!

Az országok hatalmas hiteleket vettek föl, közpénzből teletömték a bankokat, és ezt a pénzt a ZEMBEREKKEL FIZETTETIK MEG A RÁJUK LŐCSÖLT MEGSZORÍTÁSOKBÓL !!!

KÖZBEN NEM KEVESEN HATALMASAKAT KASZÁLTAK A MEGNYOMORÍTOTTAKON ! A MUNKANÉLKÜLISÉG MESTERSÉGES KITERJESZTÉSÉN !!!

AKIK EZT ELINDÍTOTTÁK, A FŐ GERJESZTŐI BOLTAK...MINDET FELKÖTNÉM !

.....BION.....BION....

szallodas · http://forgoajto.blog.hu 2013.08.16. 19:12:30

@apanna: Van abban igazság, amit mondasz, de hadd hívjam fel arra a figyelmet, hogy nem csak társasági nyereségadó van. Van 27 százalékos áfa, van iparűzési adó, ingatlanadó, vannak személyi jellegű adók és hozzájárulások, meg egy rakat olyan adó, amiről mi nem is tudunk, az csak a Tesco gazdasági vezetőjét meg tulajdonosait stresszeli. Az adóterhelés pedig ezek összességéből jön ki. Nyilván nem esik jól, hogy a Tesco adóoptimalizál, de amig ezt törvényesen teszi, addig mi ezzel a baj? És ki az, aki ne tenné ezt a helyükben, esetleg nem teszi a saját vállalkozásában? A különadókkal meg az a baj, hogy amikor ezek a befektetők jövőbeni hozam reményében bejöttek, illetve be lettek csábítva Magyarországra, akkor még ezekről szó sem volt. Csakúgy, mint az áfaemelésről, meg a többi adóemelésről és új adónemről sem. Ezt azért lehet átveréséként is értelmezni. Ha veszel egy kocsit, akkor felméred annak a várható költségeit. Aztán amikor váratlanul és előzetes jelek nélkül egyik pillanatról a másikra háromszorosára emelkedik a biztosításod, akkor te is valahogy hasonlóan érzed magad.
Lehet szivatni a cégeket és a multikat, de egyet nem szabad elfelejteni. Ők egy megtérülés reményében fektetik be a pénzüket. Minden más eset csak pénzkidobás, semmi más nem érdekes számukra, csak a profit. (Te betennéd a pénzed bankba negatív hozamra?) Amennyiben emelkedik az adójuk, akkor emelkedik a költségük, amit más költségek levágásával megpróbálnak kompenzálni. Ha ez nem megy, akkor eladják a céget. Lehet őket utálni, de semmi mást nem csinálnak, csak ugyanazt, amit te vagy én, csak zavarbaejtően nagy összegekkel.

kvadrillio 2013.08.16. 19:16:29

..azután...az is megér egy misét...., hogy ELŐTÖRLESZTETTÜK AZ ÁLLAMADÓSÁGOT-IMF-HITELT.......mert úgymond...."SZÉPEN...begyűjtöttük..az adókat...összeszedtük őket !" mondá a KIRÁLYUNK !!!!!.....ÉS VISSZAFIZETTÜK !!!!!!....JAHHH..... TALÁN EZÉRT IS VERTE A CSILLAGOS EGET MINDENKINÉL A REZSIKÖLTSÉG.....IS,.....HOGY BE TUDJÁK GYŰJTENI !...

csizkek 2013.08.16. 19:27:22

@szallodas: Na ez egy korrekt osszefoglalo valasz!!:) Sajnos Mo.-on csak azt latjak, hogy fujj multi, nagy tehene van, dogoljon meg..
Majd jovore nezzetek meg, hany multi fog leepiteni! Nem kicsit, hanem nagyon! Ok:kiszamithatatlan gazdasagi kornyezet. Ez mostanra erik be igazan..
Utana lehet oromkodni a gyertyafeny mellett a zsiroskenyerrel!

Bicepsz Elek 2013.08.16. 19:32:00

Udv!
Angliaban ugyanez a helyzet!!! 6 eve jottem ki es alig volt itt magyar a lengyelekhez kepest. Mostanaban minden nap magyar beszedet hallok!!! Jonnek pincerkedni ide is, meg kur.alkodni, takaritani, soforkodni stb stb.
Mi lesz igy a hazaval???
Felszolitom Orban Viktort, hogy zarja le a hatarokat es vezesse be a vizumkenyszert!!! Mindenki, aki 5 evnel kevesebb ido ota van kulfoldon, az terjen haza!!!!

vitéž munkášőr 2013.08.16. 19:33:26

@dennisthemenace: hogyan lenne jól egy begörcsölt fidesztroll?

vitéž munkášőr 2013.08.16. 19:36:21

@Bicepsz Elek: ha megkérhetlek, ne legyél éceszgébere a NERnek! erre ott a habony. ;-)

Bicepsz Elek 2013.08.16. 19:53:37

@vitéž munkášőr: En a sajat erdekemben beszelek!!! Addig jo nekunk, amig keves az emigrans es sokat er a valutank. Ugyhogy "elkovetkezo 10 ev Viktatura" az, ami kell. De ki ne engedjek az embereket!!!!

vitéž munkášőr 2013.08.16. 20:02:25

@Bicepsz Elek: khm, akkor te egy igazi, kifinomult szociális érzékkel megáldott magyar lélek vagy!

:-DDDDDDDD

Dr.Bio74 2013.08.16. 20:03:00

Baj van Magyarországon, nagy baj.
De, hogy mi azt nem tudni, tekintve, hogy a jelenlegi kormány"koalíció" még állítólag mindig magasan vezet a biztos szavazók körében.

Bicepsz Elek 2013.08.16. 20:15:32

Ki az a hulye, aki nem megy el 5* fizetesert???

horgi1 2013.08.16. 20:23:20

@Bicepsz Elek: Legyen 10 év kedves Elek a haza térés kritériuma, így rád is vonatkozna. Ebben az esetben is vállalod a "zseniális" tanácsodat?
Téged nem hazád izgat, hanem a saját egzisztenciád! Sajnálod a megélhetést a többi magyartól te hazáért aggódó nagy hazafi? Itthon csak éhen hallnak ezek az emberek! Orbán senkinek nem tud tisztességes munkát biztosítani csak a haver mutyihoz ért a csapatával. Abból meg a tisztességes átlagpolgárnak nem lesz tisztességes megélhetése.

apanna 2013.08.16. 20:25:19

@szallodas: "Van 27 százalékos áfa, van iparűzési adó, ingatlanadó, vannak személyi jellegű adók és hozzájárulások, meg egy rakat olyan adó,"-Aranyos vagy, de 96 óta van vállalkozásunk, és hidd el, ismerjük az adóformákat, amikkel terhelnek minket. Viszont soha nem kaptunk annyi és akkora kedvezményt, amekkorát a multik. Nem sajnálom azt a multit, aki a hét napból hét éjszakát végigmelóztat az alkalmazottal, és arra nem képes hogy betartsa a munka törvénykönyvét, és mindezt minimálbérért.
Minket kisvállalkozókat soha semmivel nem segített az állam. És nincsenek kiskapuk, anyavállalatunk, de van felelősségünk, és ha bukunk, vagy nem fizetünk az össz vagyonunk is úszik.Ha egy multi nem fizet időben adót, egyezkedik vele a NAV. Nekem inkasszózza a céges számlámat, és az sem érdekli, hogy fizetésképtelenné válok, vagy épp ki kéne fizetnek egy alvállalkozót, vagy béreket. Ráadásul nem vagyunk mobilak, hogy ha nem tetszik felszedjük a házunkat és odébbálljunk. Épp ezért vagyunk mi KKV-k kiszolgáltatva, sokkal jobban mint a multik.

Nem sajnálom őket, évtizedek óta így adóznak, hát ne sírjanak. A bankok ugyan ezt csinálják, az anyabanknak átjátsszák (IGAZ törvényesen), de kiskapukon keresztül a hasznuk nagy részét.

KopaszMercis 2013.08.16. 20:33:08

@apanna:
"Tényleg hatalmas a terhük........."

Magyarázd meg azoknak a lelkiismertes pályakezdőknek, akiket azért rúgnak ki, mert növelik ezeknek a cégeknek a közterheit, meg annak a minden 4.ik fiatalnak, aki nem tud elhelyezkedni, mert a növekvő terhek miatt, be sem indítják a pozit.

Ez kérlek alásan true story az emeletről ahol dolgozom.

Nagyon örülök hogy igazi balkáni keurópai módjára nem sokallod ha másnak kell százmilliókat fizetnie, de a lényeget nem érted: van egy működési mechanizmus (lehet arról vitatkozni, hogy mennyi adót kellene fizetni mennyit fizetnek, de itt a lényeg nem ez, ez egy teljesen másik párbeszéd), és ha erre ráraksz plusz terheket, akkor a munkavállalók szopják be.

El lamentálhatsz azon, hogy de nagyon kevés 100 millió, vagy milliárd forint mihaszna tarisznyás bölcsész módjára, de a lényeget próbáld már meg megragadni: ha növeled a terheit ezeknek a cégeknek a munkavállalókat teszed szópórollere nem a tulajokat.

Ezeknek a cégeknek az CEOi 100 milliós nagyságrendű éves fizetést visznek haza. Jellemzően intelligens, tanult, szobatiszta emberek (nem úgy, mint mondjuk a politikusok és egyéb közpénz tolvajok, de ez nem fontos). Ezeknek az embereknek ki van adva az ukáz 5 éves távlatokban, hogy mekkora osztalékot kell fizetni, mekkora ebitda-t, adózott eredményt stb. kell elérni, azért hogy még a 100 milliós fizujuk mellé még egy 100 milliós bónuszt is eltegyenek. El fogják érni az eredményeket, akkor is ha úgy erőlködtök hogy majd bekakiltok.

Ezt értsd meg, mert ezzel van tele az emberek fasza és ezért menekülnek innen...

Szóval igen, baszott magasak a terhek, mert az egyszerű munkavállalók szopnak miattuk, akiken itt élősködik a sok ingyenélő politikus, passziv, nyugdíjas stb... mindegy hagyjuk..

szallodas · http://forgoajto.blog.hu 2013.08.16. 20:40:19

@apanna: Nyilván nem fogunk megegyezni, de ez talán nem is baj. De azért szeretnék válaszolni.

"Viszont soha nem kaptunk annyi és akkora kedvezményt, amekkorát a multik." Én ezt úgy látom, hogy a multi az állam oldaláról egy vevő, akitől az állam nagy bevételt vár. Minél nagyobb a forgalom, annál nagyobb a kedvezmény. Én sem ugyanakkora jutalékot adok egy kis szállásközvetítőnek, mint egy egész Európában aktív utazásszervezőnek. Ezt nyilván szomorú elfogadni, de az államnak komoly érdeke a multik ittléte, ezért logikus, hogy kedvezményt ad. A baj, hogy a kisvállalkozások együttese is komoly gazdasági erővel rendelkezhetne, ám ehhez nincs megfelelő támogatás, ahogy írod.

"Nem sajnálom azt a multit, aki a hét napból hét éjszakát végigmelóztat az alkalmazottal, és arra nem képes hogy betartsa a munka törvénykönyvét, és mindezt minimálbérért." Ha nem tartja be az MT-t az természetesen baj, fel kell jelenteni. A mimnimálbér és a munkaidő beosztása a közte és a dolgozó között megszületett megállapodás eredménye. Nem kell elfogadni. Ez cinikusan hangzik, de sajnos ez a helyzet. Túlkínálat van a munkaerőpiacon, ami persze a 10 százalék feletti munkanélküliség mellett nem meglepő. A túlkínálat eredménye az árak (illetve hát jelen esetben a bérek) csökkenése.

"És nincsenek kiskapuk, anyavállalatunk, de van felelősségünk, és ha bukunk, vagy nem fizetünk az össz vagyonunk is úszik." Tedd a szívedre a kezed! A vállalkozásod történetében minden törvényileg előírt adót befizettél? Nem szereztél kamu költségszámlát az adód csökkentésére? Felelősséged természetesen van, de az van a multi tulajdonosának is, és ez így van jól.

"Ha egy multi nem fizet időben adót, egyezkedik vele a NAV. Nekem inkasszózza a céges számlámat, és az sem érdekli, hogy fizetésképtelenné válok, vagy épp ki kéne fizetnek egy alvállalkozót, vagy béreket." Ebben maximálisan igazad van, a NAV hozzáállása Magyarországon nagyon gázos. Sajnos azt látom, hogy a hatóságok (és egyébként a bankok is) nagyon sokat tanulhatnának abból, ahogy Ausztriában a partnerséget elképzelik és kivitelezik.

TothLali 2013.08.16. 21:26:52

@szallodas: "(Te betennéd a pénzed bankba negatív hozamra?)" Már betette... csaxólok

KopaszMercis 2013.08.16. 22:36:08

@apanna:
Miért nem csinálsz te is egy multit, ha az olyan jó dolog?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.19. 01:42:05

@Laczi Bajszos: Csak az a probléma, hogy kb. 4 millió ember ezt nem mondhatja el magáról

Fekete Sámuel 2013.10.11. 01:42:04

Ez nem fog sokáig így maradni, max kb. 20 évig. Addig a nyugat is lerohad mihozzánk.

Én nem élek túl hosszú ideje idekint, de teljesen jól látom, hogy mivé vezet mindez.

A német nyelvterületet ami jóvá teszi, az egyrészt a német nyelv, másrészt a németek csodálatossága. Mi nem vagyunk ilyen jók, közel sem, még messzibb népek pedig még annyira sem. És nemsokára ők lesznek többen, itt is, meg ott is.

A világ megsemmisül.
süti beállítások módosítása