HTML

Forgóajtó

Egy Ausztriában dolgozó magyar szállodaigazgató gondolatai szakmaibelieknek és szakmán kívülieknek. Kellemes itt tartózkodást kívánok!

Friss topikok

Amikor nem lehetsz jó: ének az esőben

2013.08.11. 22:17 szallodas

Mivel nem lehetek egész nap a szállodában, nem beszélgethetek minden egyes vendéggel és ha igen, akkor sem biztos, hogy nekem az igazat mondják, ezért nagy hangsúlyt fektetek a vendégelégedettségi kérdőívekre. Ezeket minden egyes szobába betesszük a vendégek távozása előtti napon és udvariasan megkérjük őket, hogy legyenek szívesek kitölteni azt, ezzel segítve a munkánkat. A kérdőívek kiértékelését semmi esetre sem hagyom másra, azt mindig én csinálom, éppen azért, mert ez az egyetlen hiteles módja annak, hogy a vendégek véleményét megismerjem. És annak is, hogy megtudjam, mi nekik a fontos.

Ami a kellemetlen, amikor kiderül, hogy van valami, amire semmilyen ráhatásunk nincs, és alapvetően meghatározza a vendégnek a szállodáról kialakított véleményét. Ez pedig az időjárás. Lévén mi nyáron kirándulószálloda vagyunk, ha van egy esős nap, az alapvetőn elrontja a vendégek hangulatát, és akkor hirtelen már mi sem leszünk annyira jók szerintük. A legutóbbi héten például az első kiértékelést csütörtökön csináltam, mivel az egy nagy váltásnap, sok vendégünk utazik csütörtökön. A vendégek összesítve az 1-től 5-ig terjedő skálán 1,29-re értékeltek minket, ami egyrészt nálunk átlagos,  másrészt egy elég magas érték. (1=nagyon jó,  5=nagyon rossz) A második értékelést vasárnap csináltam, az ebbe a körbe kerülő értékelések összesített átlaga 1,6 lett, ami a mi esetünkben pocséknak minősíthető. Kritizálták a legnagyobb erősségünknek számító konyhát, a felszolgálókat, a recepciót, a szobákat, mindent. Lehetséges, hogy egyik pillanatról a másikra ennyire elrontottunk volna mindent? A fenét. Pénteken esett az eső. A vendégek nem tudtak mit csinálni, nem tudtak túrázni, amiért jöttek, és ez éppen elég volt nekik ahhoz, hogy semmi ne tetszen nekik.

Mi ebből a tanulság? Ha lusta vagyok, azt mondom, nem tehetünk az esőről, nem a mi hibánkból érezték magukat rosszabbul a vendégek. Ha nem vagyok lusta, akkor viszont az  a tanulság, hogy ki kell találnunk, a jelenlegi adottságaink mellett mit kellene ahhoz nyújtanunk, hogy a vendégek akkor is jól érezzék magukat, amikor utazásuk legfőbb célja, a túrázás nem megoldható. Na ez egy szép feladat a jövőre nézve.

2 komment

Címkék: vendégélmény

A bejegyzés trackback címe:

https://forgoajto.blog.hu/api/trackback/id/tr875456768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

záporeső 2013.11.12. 15:20:47

Na, ehhez hozzá tudok szólni, mert augusztus végén pont egy olyan hetet sikerült kiválasztanunk az ausztriai nyaralásunkra, amikor 2 nap volt csak igazán kiránduló idő, de abból is csak az egyik volt igazán nyári nap. A többi napon legalább a nap felében esett többé-kevésbé.
Igaz én felkészültem erre is, és megvolt a tervem ilyen időre. De tapasztaltam, hogy sokan úgy mennek ki, hogy eszükbe se jut, hogy akár rossz idő is lehet.
Nem tudom pontosan hol van a szállodátok (bár ahogy olvasgatom a blogod egyre kíváncsibb vagyok), de pár tippem azért van, milyen ötleteket lehet adni a vendégeknek ilyenkor.

Mivel gondolom oda is mindenki autóval megy, így az 50-100 km-en belüli látnivalókat szerintem simán lehet ajánlani. Egy esős napon szerintem mindenki bevállal akár 2x1 óra autózást is, azért hogy ne a szálláson kelljen az időt eltöltenie. Főleg, ha esetleg több látnivalót is végig lehet nézni egy úttal.

1. fürdő - tudom, hogy Ausztriában nincs olyan sok, de azért nem túl nagy távolságra csak lehet találni egy jobbat, amit lehet ajánlani.
2. várak, kastélyok - Ausztriában sok nagyon szépen rendbe rakott, múzeumként működő vár, kastély van, amiknek a végigjárása akár 2-3 óráig is eltarthat. 2 végignézésével már el is telik a nap.
3. látogatható barlang, bánya - cseppkő, jégbarlang a kalandvágyóbbaknak, só-, vagy valamilyen egyéb bánya a kicsit kevésbé bevállalósoknak.
4. városok és a látnivalóik
5. látogatható gyárak - csokigyártól kezdve minden egyéb

És ami szerintem jó lenne, ha akár kész egész napos útitervek is lennének ezekből. Pl. ha tesz egy körutat az autóval ezek a dolgok vannak útközben. Vagy elmegy egy várhoz, közben még érdemes ezt meg azt a helyet megnézni... Vagy itt van nem messze egy nagyobb város ahol van egy kastély, akármennyi múzeum, a belváros, ha javulna az idő mondjuk hol érdemes benne sétálni egyet stb...

Sokan szerintem nagyon örülnének ilyen napi terveknek rossz idő esetén.

szallodas · http://forgoajto.blog.hu 2013.11.12. 20:02:14

@záporeső: Ebben mind igazad van, és készülünk is esőprogramokkal, de az a helyzet, hogy az a vendég, aki kifejezetten túrázni jön, nem fogja száz százalékosan érezni magát. Ő túrázni akar, ami nem nagyon helyettesíthető mással. És ez még inkább igaz télen a síelőkkel, akik végképp nem nagyon fogadnak el mást, mint a síelést, amire kivették a szabadságukat, kiadtak érte egy csomó pénzt és utaztak is érte hosszan. Úgyhogy a kárt csak csökkenthetjük, de teljesen nem kompenzálhatjuk.
süti beállítások módosítása