HTML

Forgóajtó

Egy Ausztriában dolgozó magyar szállodaigazgató gondolatai szakmaibelieknek és szakmán kívülieknek. Kellemes itt tartózkodást kívánok!

Friss topikok

Hibák, amiket ne kövess el!

2013.08.19. 19:39 szallodas

A mai nap nem volt pályafutásom legjobbika. A tanulságok, (amelyek közül sok egyáltalán nem meglepő, de nem árt néha megerősíteni őket):

  • "Soha ne szólalj meg, ha bólinthatsz is! Soha ne bólints, ha kacsinthatsz!" Ezt egy Eliot Spitzer nevű maffiózó mondta a Maffialeckék - Amit az alvilágtól tanulhatunk az üzleti életben című könyv szerint. (Egyébként az egyik legjobb menedzsment témájú könyv, amit valaha olvastam, mindenkinek tudom ajánlani, aki nem csak lózungokra, hanem gyakorlati tanácsokra kíváncsi. ) Soha ne mondj többet annál, mint ami szükséges! A mondanivalód szükségtelen része szükségtelen, viszont visszájára fordulhat, felhasználhatják ellened egy vitában vagy tárgyalás során.
  • Ne kezeld az embereket tömegként, amíg csak lehet! Az emberek átlagosan nem túl okosak, a tömeg ezért nem okos. De egyes ember lehet okos. Vezetőként egyedül állsz a tömeggel szemben, ám a tömegben megbújhat egy okos ember, aki kihasználhatja a helyzeti előnyt, hogy te nem tudod róla, hogy okos. Ne általánosíts, amíg csak lehet, mert az általánosítás elrejti az egyes emberek képességeit. És mire valójában rájössz, kivel js állsz szemben, már késő lehet.
  • Kisebb-nagyobb simlik az üzleti életben megengedhetők. De soha ne veszítsd szem elől a célt, amit a simli szolgál! A simli és a végcél legyen összhangban, nem érdemes pitiáner dolgokért kockáztatni. Akkor már inkább engedj a vitapartnernek és add elő nagylelkűségként.
  • Ha egy hiba miatt vesztesz egy tárgyaláson, mindig elemezd ki utólag, hogy mit rontottál el, és ne is feledkezz meg róla legközelebb se! Lásd be a hibádat, magadnak mindenképp, másnak csak akkor, ha nagyon muszáj, és ha az szolgál valami célt.
  • Ne dönts zsigerből! Akkor inkább ne dönts, hanem halassz! Ha zsigerből döntesz, az a legnagyobb vezetői hiba, amit elkövethetsz. Helyzetfelmérés, elemzés, következmények elemzése, és csak aztán döntés. Vedd észre, ha jönne a zsigerből döntés, és inkább húzz el onnan, ne dönts, menj haza, menj el futni, kirándulni, mindegy hova! De ne dönts!
  • Szánj időt a kikapcsolódásra! Minél fáradtabb vagy, annál nagyobb a rossz, elhamarkodott döntések kockázata. Dolgozhatsz heteken át napi 12 órát, lehetsz is azzal eredményes, de utána egy figyelmetlenségből, fáradtságból hozott döntés pont tönkreteszi a hetekig tartó munka eredményét.
  • Ne vetítsd ki a saját logikádat, gondolkodásodat más emberekre, az alkalmazottaidra, a tárgyalópartnereidre! Soha nem tudhatod, hogy ők hogyan, milyen logika mentén gondolkoznak, mi alapján döntenek. Nekik valószínűleg más a fontos, mint neked, ezért nem azt a döntést fogják meghozni, amit te vársz, amire készültél, vagy amit el akartál náluk érni. És akkor sokkal többet bukhatsz, mint amennyit nyerni akartál.
  • A bizalmi emberedet próbáld meg ne az alkalmazottaid közül kiválasztani! Ez talán mind közül a legnehezebb. Ebből ugyanis az következik, hogy nem bízhatsz meg senkiben. El kell fogadnod a magányt. Másképp nem megy.

Szólj hozzá!

Címkék: menedzsment problémamegoldás

A bejegyzés trackback címe:

https://forgoajto.blog.hu/api/trackback/id/tr645467241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása