HTML

Forgóajtó

Egy Ausztriában dolgozó magyar szállodaigazgató gondolatai szakmaibelieknek és szakmán kívülieknek. Kellemes itt tartózkodást kívánok!

Friss topikok

Ami Ausztriában se megy másképp III. - Megérkezett a válság?

2013.08.18. 13:41 szallodas

De nem csak Magyarországon van baj, hanem Ausztriában is. Az Osztrák Szállodaszövetség készített egy hangulatfelmérést a szállodák körében. Ez a következőket állapította meg:

  • 2012-ben 19,6%, 2013-ban 37% jelentett árcsökkenést
  • 2012-ben 27,8%, 2013-ban 35,2% vár bevételcsökkenést
  • 2012-ben 30,4%. 2013-ban 41,7% vár vendégéjszakaszám-csökkenést
  • 2012-ben 29,7%. 2013-ban 36,8% tervez a korábbinál kevesebb fejlesztést
  • 2012-ben 9,5%, 2013-ban 5,7% tervez a korábbinál több fejlesztést
  • 2013-ban a válaszadók 2,8%-a szerint lett könnyebb a hitelfelvétel, 38,6 százalék szerint nehezebb

Mi az, amit én tapasztalok? Hitel nincs, kisösszegű se, folyószámlahitel se, beruházási hitel se. Nincs. A vendégéjszakák számának és az átlagárnak a csökkenése nem is említendő, némi túlzással ez már normális. (Nem, nem az.) A szállítók a korábbinál sokkal rugalmatlanabbak, sokkal elővigyázatosabbak lettek. Egy fizetési határidő-módosítás sokkal több alkudozásba kerül ma, mint akár csak két éve. Vagy, míg néhány éve lehetett apróbb, párszáz Euró értékű szívességeket kérni szponzoráció vagy marketinghozzájárulás címén, ez ma szinte lehetetlen. De a kávébeszállító is csökkentette az ingyenes kávéscsészék számát, ugyanígy a teabeszállító is, és a borbeszállító sem adja már ingyen a poharat, csak minden másodikat.

Hol láttam már ilyet? Ja, megvan, Magyarországon, 2008-2009 tájékán. Nálunk akkor indult be az árak drámai csökkenése, akkor szüntették meg a hitelezést a bankok, akkor feszítettek be a beszállítók, akkor állítottuk le az összes fejlesztést, és vontuk vissza a terveinket. (A vendégéjszakák számának visszaesése csak 2009 őszén, a magyarországi válság kitörése után majd egy évvel indult el. A magyar vendégek voltak olyan szívesek, és egy évig nem hitték el, hogy baj van.)

Szóval megérkezett a válság az osztrák szállodaszektorba is. Mi lesz a következménye? Ha ugyanaz, mint Magyarországon, akkor romló minőség a beruházások elmaradása és a leépítések következményeként, szállodacsődök és bezárások. Kiváncsi vagyok, milyen lesz az osztrák modell. Az elmúlt 10 évben azért az osztrák bankok elég lazák voltak a hitelfelvevő fizetésképtelensége esetén is, nem döntötték be egyből a szállodákat. Hogy ez a válság most kialakuló lépcsőjében is így lesz-e, ezt nem tudom. (Tartok tőle, hogy igen, lévén két nagy osztrák bank, a Raiffeisennek és az Erste Banknak is komoly problémái vannak, részint éppen a magyarországi kitettségükből fakadóan.) Szintén kiváncsian várom, hogyan reagál az osztrák állam, illetve a tartományok. Habár Ausztria az EU egyik leggazdagabb állama, valahogy mégis úgy alakult, hogy állami, tartományi és uniós forrásokból bőven lehet támogatásokhoz jutni, amelyeket sok esetben ugyanakkor csak kis- és középvállalkozásoknak adják. (Aminek egyébként a kis vidéki szállodák többsége megfelel.) Vagyis elképzelhető, hogy Ausztria továbbra is meg fogja találni az állami dotáció EU-konform megoldását.

Nagyon kiváncsi vagyok mi lesz, de úgy szállodai oldalról, mind vendégoldalról nagyon remélem, hogy az osztrákok fognak találni megoldást a válság kezelésére, és az osztrák szállodai szektor nem jut ugyanarra a sorsra mint a magyar. Igaz, Ausztria - szerencsére - eddig is viszonylag ritkán vett példát Magyarországról.

Szólj hozzá!

Címkék: amiausztriábansemás szállodai szektor

A bejegyzés trackback címe:

https://forgoajto.blog.hu/api/trackback/id/tr805465738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása