HTML

Forgóajtó

Egy Ausztriában dolgozó magyar szállodaigazgató gondolatai szakmaibelieknek és szakmán kívülieknek. Kellemes itt tartózkodást kívánok!

Friss topikok

Ami Ausztriában se megy másképp, illetve mégis: a parlamenti választások

2013.09.16. 22:55 szallodas

Parlamenti választások lesznek Ausztriában. Szeptember 29-én dönthetnek az osztrákok az új országgyűlés összetételéről és ezen keresztül az új kancellár személyéről. Néhány különbségre hívnám fel a figyelmet, olyan dolgokra, amelyeket Magyarországis átvehetne. Persze szállodás szemszögből. 

Ma megjött az Osztrák Szállodaszövetség négyoldalas brosúrája, amely egy könnyen átlátható táblázatban összefoglalja, melyik párt mit gondol a szállodaszövetség által legfontosabbnak tartott kérdésekről. Az egyes oszlopokban a pártokat tüntették fel, az egyes sorokban pedig a legfontosabb kérdésekre (adócsökkentés, könnyített munkavállalás, stb.) adott válaszok olvashatók, valamint néhány mondatban az egyes pártok által prioritásnak tartott témák összefoglalása.

Ami Ausztriában sem más: a hét pártot összesen négy témában kérdezték meg, a lehetséges 28 igen/nem válasz közül 27-re a szállodások számára kedvező igen választ adták a pártok.

Ami Ausztriában más: a fenn említett 28 válaszlehetőség közül az egyetlen eset, ahol egy párt nem támogatott egy szállodás lobbitémát, a munkaerőpiac teljes és feltétel nélküli megnyitása volt. Ezt támogatták a mérsékelt jobboldaliak, a két szélsőjobbos párt, a zöldek és a számomra egyelőre meghatározhatatlan két kisebb párt, nem támogatták a szociáldemokraták. Akkor ezt most ízlelgessük egy kicsit, tegyük magyarországi viszonyok közé. A balosok nem támogatják a külföldiek könnyített munkavállalását, a jobbosok és szélsőjobbosok ugyanakkor mellette vannak. Ez Magyarországon azt jelentené, hogy a szocik nem engednék be a külföldi munkaerőt, de a Fidesz és a Jobbik, azért kampányolna, hogy jöjjenek a lengyelek, bolgárok, horvátok. El tudjátok ezt képzelni? Pedig az a helyzet, hogy van benne logika. A turizmusban ugyanis komoly munkaerő-problémák vannak, a szállodák és éttermek folyamatosan azzal a problémával küzdenek, hogy nem találnak pincért, szobaasszonyt vagy recepcióst. Ezért szakmailag indokolt a munkaerőpiac megnyitása a még korlátozott piacok felé, és nem számít, hogy a dolgozó honnan jön, és nem lehet megélni a populista, "a külföldi elveszi a munkahelyünket"-típusú érvekkel. Ha pedig valaki mégis munkapiac-védelmi érvekkel áll elő, az éppen a munkásoldal, a baloldal. Nem származási, hanem szakmai alapon.

Ami Ausztriában se más: a kampány turizmusszakmai része az országmarketingért felelős szervezetnek, az Österreich Werbungnak a finanszírozása, amelyre a hétből hat párt növekvő vagy átstruktúrált forrásokat ígér. Pont, mint Magyarországon, ahol négyévente beígérik a Magyar Turizmus Zrt. költségvetésének növelését. Az egyetlen kivétel ezúttal is a szocdem párt, akik láthatóan nem kezelik a turizmust különösebben prioritásként, ami azért a síturizmus egyik fellegvárában nekem legalábbis egy kicsit furcsa.

Ami Ausztriában se más, de mégis: az összes párt adócsökkentést igér. Az Osztrák Szállodaszövetség egyik fő témája a szerintük Európában leginkább túladóztatott idegenforgalom. Látták ezek vajon a magyar adórendszert? Csak, mert Magyarországon a szállásadás áfája 18 százalék, Ausztriában ugyanez 10 százalék, Magyarországon egy étteremben 27 százalék áfa kerül az ételekre és italokra felszámításra, Ausztriában pedig 20 százalék. És amig itt egy nettó 1200 Eurót kereső kolléga nagyjából 2200 Euróba kerül egy munkaadónak, addig Magyarországon ugyanez az arány nagyjából egy a háromhoz. (Nem vagyok pontos, de nem tévedek nagyságrendit.)

Utóirat: van még egy különbség, ami úgy magánemberként, mint turizmusban dolgozóként fontos számomra. Vannak óriásplakátok, de egyik sincs összefirkálva, lekenve, bemocskolva. Persze ez itt, ahol én vagyok egy nyugodt, békés vidék, de jó látni, hogy vannak még helyek, ahol hagyják elmondani a politikai üzenetet, és nem akarják eközben valaki mások a döntésemet egy vödör festékkel befolyásolni.

2 komment

Címkék: humánpolitika amiausztriábansemás amiausztriábanmás szállodai szektor

A bejegyzés trackback címe:

https://forgoajto.blog.hu/api/trackback/id/tr855519372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása