HTML

Forgóajtó

Egy Ausztriában dolgozó magyar szállodaigazgató gondolatai szakmaibelieknek és szakmán kívülieknek. Kellemes itt tartózkodást kívánok!

Friss topikok

Elszórt milliárdok Szentgotthárdon

2014.01.20. 20:13 szallodas

Most olvasom, hogy tavaly márciusban bezárt a Gotth'art Hotel. Ebben nem is a bezárás ténye az érdekes, nincs abban semmi meglepő, hogy a különösebb turisztikai vonzerővel nem rendelkező Szentgotthárdon nem él meg egy 148 szobás négycsillagos szálloda. Legyen ez a tulajdonos, jelen esetben Princz Gábor baja, különösebben nem érdekelne. Ám azt is olvasom, és ez már inkább érdekes, hogy a szálloda építésébe a Magyar Fejlesztési Bank is beszállt. Hogy mennyivel azt nem lehet tudni, de az biztos, hogy a kockázatvállalás összege 8,93 milliárd forint volt 2011 végén. Hogy ebben benne volt-e akkor valamennyi nem megfizetett kamat is, azt nem tudom, ha jól értem, ez csak az akkor még fennálló tőkeösszeg.

Kilencmilliárd forint. (Gondolom, 2011-ben valamennyi tőketörlesztésen már túl voltak, ezért engedem meg magamnak ezt a kerekítést.) Ehhez még adjuk hozzá az önrészt is, legyen mondjuk a projekt értéke 12 milliárd. Mennyi?! Csak néhány példa, miért vérlázító ez az összeg:

  • A Hunguest Hotels három szállodát háromcsillagosból négycsillagossá újított fel, további három szállodában konferenciatermeket és új fürdőrészlegeket épített, illetve épített egy teljesen új 4400 négyzetméter vízfelületű fürdőt, saját bevallásuk szerint 13 milliárd forintból (Forrás)
  • Káposztásmegyeren egy több mint 300 szobás, négycsillagos szálloda, ezerfős konferenciaközpont és egy 3300 négyzetméter vízfelületű fürdő épült, a projekt honlapja szerint 17 milliárd összköltséggel. (Forrás)
  • A budapesti Buddha-Bar szálloda beruházási értékéről nem egyszerű információt találni, de egy cikk szerint a műemléki védettség alatt álló, rossz állapotú épületben a 102 ötcsillagos szoba és lakosztály kialakítása 5,5 milliárd forintba került.  (Forrás)
  • A balatonalmádi Ramada Hotelben 208 négycsillagos szobát és lakosztályt hoztak létre, itt a hitelrész összesen 2,9 milliárd forintnyi svájci frank volt, ehhez jött hozzá még az önrész. (Forrás)

És akkor most a fentiek ismeretében ízlelgessük: Szentgotthárdon 148 újépítésű, négycsillagos szoba 12 milliárd forintból. Tényleg? Komolyan? Én most nem is boncolgatnám, vajon mire tudott elmenni ennyi pénz. Inkább az érdekelne, hogy ki volt az, aki a kilencmilliárdos állami hitelhez beadott üzleti tervet megszakértette, elbírálta és jóváhagyta az MFB-nél vagy külső megbízott szakértőként az MFB megbízásából. Mert nézzük csak meg jobban! Teszem azt, a hitel futamideje 10 év,  mondjuk három év türelmi idővel és mondjuk 6 százalékos támogatott kamattal. (Jóindulatú vagyok a kamatszintet illetően.) Ez az első három évben durván félmilliárdos, a negyedik évben nagyjából 1,8 milliárd, majd ezt követően évente nagyjából 100 millió forinttal csökkenő terhet jelent a szállodának. Ma Magyarországon, egy jól menő, jól bevezetett szálloda csinál talán 30-35 százalékos bevételarányos üzemi profitot, amiből aztán még lejön az adó, a pénzügyi költségek és sok egyéb tétel, amíg eljutunk a Cash-Flowig, amiből aztán lehet törleszteni, meg kamatot fizetni. Vagyis ennek a szállodának az első években alsó hangos másfél millárdos, majd a negyedik évtől ötmilliárdos nettó bevételt kellett hoznia, hogy a hiteleit fizetni tudja. Új szállodaként egy turisztikailag ismeretlen helyen, ahol az egyetlen biztos üzletet az Opel gyárba érkező külföldi látogatók jelentik. Felhívtam egy ismerősömet, hogy az általa vezetett, régóta működő, jól ismert,  több mint 200 szobás szállodának mennyi az éves nettó bevétele. Egymilliárd forint, stabilan évek óta, különösebb fejlődés nélkül. 

Ez így komoly? Ezt valaki elhitte? Valaki meg aláírta? Körülbelül hárommilliárdot betett a magántulajdonos, az állam meg másik kilencmillárdot, mondván ez majd megtérül. És ezt most mind elbukták? Micsoda naivitás.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanpiac beruházások szállodai szektor

A bejegyzés trackback címe:

https://forgoajto.blog.hu/api/trackback/id/tr425772484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása