HTML

Forgóajtó

Egy Ausztriában dolgozó magyar szállodaigazgató gondolatai szakmaibelieknek és szakmán kívülieknek. Kellemes itt tartózkodást kívánok!

Friss topikok

Ami Ausztriában másképp megy I.

2013.06.21. 00:20 szallodas

Nyilván hosszan lehetne sorolni azokat a jelenségeket, amelyek nem ugyanúgy működnek az ausztriai és magyarországi üzleti életben, én mégis mindig ugyanazt az egy példát hozom fel. A hivatalok működése, hozzáállása közötti különbség eklatánsan mutatja be, mi az, ami Ausztriában jól működik és Magyarországon rosszul.

Hogy épül fel a rendszer Ausztriában? Itt is van tengernyi hivatal és hatóság, aki jöhet ellenőrizni. Élelmiszer-biztonság, munkaügyi hivatal, adóhivatal, tűzoltó, és még hosszasan sorolhatnám. Ám itt alapesetben nem a hatóság ellenőrei, hanem az általuk megbízott tanácsadók jönnek. Ne tévedjünk, nem lobbisták, nem felelősség nélküli ötletelők, hanem komoly szakmai és jogi tudással rendelkező tanácsadók. Akik kijönnek, a felelős vezetővel együtt - legyen az konyhafőnök, műszaki vezető vagy szállodaigazgató - körbejárják a házat, majd elmondják, milyen hiányosságokat találtak. Nem megbüntetnek, hanem elmondják, hogy kellene csinálni. Ismétlem: nem megbüntetnek. Ismétlem: segítenek. Más ugyanis a cél. Nem az, hogy pénzt szedjenek. Hanem, hogy megfelelően,  a vonatkozó előírások szerint működjön a szálloda. Itt a büntetés nem egy állami, tartományi vagy önkormányzati pénzforrás speciális jogalappal. Nem, itt a büntetés célja valóban az elrettentés. Csak előbb elmondják, hogy tudod jól csinálni. És ha elmondták, és még mindig nem csinálod helyesen, na akkor jöhet a büntetés. És akkor már nem mondhatod, hogy te nem is tudtad, hogy kellene csinálni. Ekkor ugyanis előveszik a legutóbbi látogatásakor felvett jegyzőkönyvet, amiben ott áll a hiányosság. Ja, hogy te ennek ellenére nem tettél semmit a hiányosság elhárítására? Na az már a te hibád. Akkor jön a büntetés.

Megkértem egy tanácsadót, hogy jöjjön ki hozzánk és nézze át a szálloda teljes dokumentációját az építési engedélyektől kezdve az iparengedélyen át a hatósági ellenőrzések alkalmával felvett jegyzőkönyvekig. Azaz végezzen el nálunk egy úgynevezett legal compliance managementet. És ezt a tartományi gazdasági kamara támogatta, kifizetik a tanácsadó meglehetősen borsos honoráriumának felét. Mert a cél az, hogy megteremtsük annak a lehetőségét, hogy a vállalkozások szabályosan működjenek, és ehhez eszközöket, ha kell, anyagi támogatást biztosítsunk. A tanácsadó itt volt, talált két-három hiányosságot, azt leírta a jelentésében, amit odaadott nekem. És nem feljelentett, nem fenyegetett. Segített. Na ezt példaként lehetne venni Magyarországon.

Szólj hozzá!

Címkék: hatóságok amiausztriábanmás

A bejegyzés trackback címe:

https://forgoajto.blog.hu/api/trackback/id/tr735371569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása