HTML

Forgóajtó

Egy Ausztriában dolgozó magyar szállodaigazgató gondolatai szakmaibelieknek és szakmán kívülieknek. Kellemes itt tartózkodást kívánok!

Friss topikok

Off topic: tuti biznisz a nemzeti trafik?

2013.06.30. 12:00 szallodas

Off téma jön, remélem megbocsátjátok. És előre kérem, felejtsétek el a politikát, ami ezt a témát áthatja.

Magyarországon voltam egy pár napot, így lehetőségem volt belefutni néhány Nemzeti Dohányboltba. Amivel kapcsolatban az az állításom, hogy ezen boltoknak egy jelentős hányada rövid időn belül csődbe fog menni, ha a jelenlegi szabályozás változatlan formában marad fenn. Miért gondolom ezt? Ki fog ezekbe a boltokba bemenni azokon kívül, akik cigarettát akarnak venni? Mi mást fognak tudni ezek a boltok cigarettán kívül eladni? Persze tudom, kávét, újságot, fagyit. De csak azoknak, akik egyébként cigit is akarnak venni. Aki csak kávét, újságot vagy fagyit akar venni, de cigit pont nem, az be fog menni egy boltba, ahova nem lehet belátni? Aminek egy hatalmas tiltótábla a logója? Aminek a portálja az illetéktelenek kinn tartása érdekében mindent eltakar, körülbelül úgy, ahogy azt húsz évvel ezelőtt tették a pornómozik, meg a szexuális segédeszközöket kínáló üzletek? Valahogy nem hiszem. Ezeknek a boltoknak a célközönsége a korábbinál sokkal szűkebb: azok a dohányosok, akiknek éppen nincs cigarettájuk. Ez elég? A nemzeti trafikok bevételének vagy 90 százalékát a nem túl magas, tízszázalékos árrésű cigaretta fogja kitenni. Abból kell majd kitermelni bérleti díjat, béreket, rezsit, adót, miegymást. Elég kockázatos üzleti modellnek tűnik. Most úgy tűnik, hogy a kialakított monopólium miatt a trafiktender-győztesek megfogták az isten lábát. De, hogy ez tényleg így van, az csak pár hónap múlva fog kiderülni.

Szólj hozzá!

Címkék: nemzeti dohánybolt

A bejegyzés trackback címe:

https://forgoajto.blog.hu/api/trackback/id/tr455382898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása